Winnica Quinta dos Aciprestes rozpościera się na łagodnych południowych stokach wzdłuż rzeki Douro. Sto hektarów upraw leży w idealnym dla dojrzewania gron klimacie okolic Coma Corgo, w pobliżu subregionu Douro Superior.
Fermentacja i maceracja przebiegają w stalowych tankach, w kontrolowanej temperaturze. Przez 12 miesięcy wino leżakuje w dużych kadziach z francuskiego dębu, w doskonałych warunkach do naturalnego starzenia. Odznacza się ono wysoką jakością charakterystyczną dla win klasy single estate. Ma subtelną, ale wyrazistą moc, którą zawdzięcza optymalnej dojrzałości owoców podczas zbioru. Quinta dos Aciprestes to wino w czystym i głębokim rubinowym kolorze, o śliwkowych i wiśniowych aromatach, z nutami wanilii. Soczysta owocowość na finiszu pozwala w pełni docenić strukturę i elegancję tego wina.
Doskonale pasuje do potraw mięsnych, dziczyzny i aromatycznych serów. Temperatura serwowania: 16ºC do 18ºC.
Kolor: | Czerwone |
Smak: | Wytrawne |
Pojemność: | 0,75 l |
Alkohol: | 14% |