Quinta de Cidrô to winnica położona w jednym z najbardziej cenionych subregionów doliny Douro, São João da Pesqueira. W przeciągu ostatnich 20 lat Cidrô stała się wzorem dla innych winnic w regionie. Dzięki nowoczesnej technologii, na czystych i idealnych do uprawy winorośli glebach udało się nasadzić ok. 150 hektarów najznakomitszych szczepów. Tereny te to największa winnica w regionie Douro. Świetnie udają się tu nie tylko lokalne szczepy, ale również odmiany międzynarodowe, takie jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Noir oraz Cabernet Sauvignon. Dzięki rozległej wiedzy winiarskiej specjalistów z Real Companhia Velha szczepy te objawiły tu swoje najlepsze cechy.
Wysokość, na której znajduje się Quinta de Cidrô zapewnia najlepsze warunki do uprawy świeżych, aromatycznych czerwonych winogron, idealnych do wytwarzania wytrawnych win różowych. Winogrona tłoczone są pneumatycznie. Podobnie jak w przypadku białych win, skórki usuwane są z moszczu. Fermentacja zachodzi w stalowych tankach, w kontrolowanej temperaturze. To delikatne różowe wino otwiera przed nami cały wachlarz nut kwiatowych i aromatów owocowych takich jak malina i agrest. Rześkie, idealnie zrównoważone wino o dobrej kwasowości. Końcówka pozwala odczuć jego aksamitną strukturę i mineralność.
Doskonale pasuje do pizzy, carpaccio i sałatek. Temperatura serwowania: 8º C do 10º C.
Kolor: | Różowe |
Smak: | Wytrawne |
Szczep: | Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Noir oraz Cabernet Sauvignon |
Pojemność: | 0,75 l |
Alkohol: | 13% |